Jdi na obsah Jdi na menu
 

Ohlédnutí za sezónou 2010/2011

20. 6. 2011

Máme za sebou ročník 2010/2011 ve kterém se Ačko mužů popralo o setrvání v nejvyšší krajské soutěži. Nakonec to byl boj úspěšný, i když dlouhou dobu to nevypadalo tak nadějně.

A jak vlastně uplynulý ročník vypadal? Letní příprava se jevila velice nadějně, a po loňských záchranářských pracích si nikdo nepřipouštěl, že by se něco podobného mělo opakovat i letos. U týmu zůstal úspěšný záchranář trenér Votípka se svým asistentem Karadžovem, do týmu přišlo několik posil (bratři Fedorcové, Pícl, a další) a hlavně předváděná kombinační útočná hra dávala naději na lepší průběh sezony.

Bohužel vstup do sezóny nebyl dobrý. Po prvním odloženém kole na SKčku, Horní Bříza prohrála doma s Vejprnicemi 0:3, pak v Rokycanech přišel debakl 2:5 a další prohra doma s Přešticemi 1:3. To už začínalo vypadal s týmem špatně. Pak přišel zápas na Rapidu, kde konečně hráči ukázali co v nich je, a zvítězili vysoko 5:1. Byl to však ojedinělý úlet, protože následně s Tachovem, Holýšovem, Stodem, a Chrástem přišly samé prohry. Nebyly to prohry, kde by náš tým byl vyloženě horší, někdy totiž musel soupeři notně pomoci rozhodčí (viz. zápas se Stodem), o to více tyto prohry bolely.  V tu dobu nebyl pohled do tabulky nijak lichotivý. S přehledem poslední místo, a soupeři na pozicích před námi se začali pomalu vzdalovat. Naštěstí konec pozimní části hráčům vyšel. Nejprve doma remizovali se Stříbrem 1:1, pak sehráli slavný zápas v Příkosicích. Myslím, že takovéto zápasy se moc často nevidí. Ze suverénního vedení o poločase 2:0, udělal zejména hlavní sudí divadelní představení. Postupně byli vyloučeni 4 hráči Horní Břízy (což je maximum, aby nebyl zápas kontumován), a všichni zbývající končili zápas alespoň se žlutou kartou. Nakonec se hrála spíše házená, 6 statečných stálo kolem vápna a čekalo na útoky soupeře. Konečný výsledek 2:2 byl vlastně vítězstvím. Škoda jen, že do tabulky se počítal jen 1 bod. Pak následovala opět prohra na hřišti Bolevce 1:3, a doma s Chanovicemi 0:1. Na konec podzimní části přišel konečně zlepšený výkon, který podpořily výhry v Rozvadově a doma s Touškovem. Touto výhrou se Horní Bříza znovu dostala do bojů o záchranu, kdy o skóre přepustila poslední místo Rozvadovu.

V zimní přestávce mužstvo absolvovalo velice náročnou zimní přípravu, došlo k odchodům hráčů, ale na rozdíl od většiny ostatních týmu se podařilo přivést i posily. Zejména obraná řada posílila, když se z angažmá v zahraničí vrátil Lukáš Janka. Z konkurenčního Bolevce obranu a alkoholovou partu posílil Zdeněk Hakr. Další posilou se znovu rozrostl počet bratrských dvojic v týmu. Taktéž ze zahraničí se vrátil Jan Paukner. A konečně po trenérské štaci se to branky vrátil Pavel Mizera. Na konci přípravy přišla nečekaná zpráva. Tým Rozvadova se odhlásil ze soutěže, a tak Horní Bříza začínala jarní záchranářské boje znovu na posledním místě a o 3 body chudší.

Jaro všichni vyhlíželi s nadějí a očekáváními. V prvním zápase přišla remíza s SKčkem 0:0, pak remíza ve Vejprnicích 1:1. Ale zejména přišlo zlepšení v obranné činnosti týmu. Škoda jen, že hlavní slabina směrem dopředu, neproměňování i těch největších šancí, trápilo tým až do konce soutěže. Po dvou remízách přišla i první výhra. Tým si doma poradil s jedním s aspirantů na postup do divize a porazil Rokycany 2:1. Pak bohužel prohrál v Přešticích 1:2, doma remizoval s Rapidem 2:2, prohrál v Tachově 5:1, znovu remizoval tentokrát s Holýšovem 1:1. Z těchto zápasů mohl vytěžit minimálně o 6 bodů více. Remíza ve Vejprnicích, s Rapidem a Holýšovem byly naprosto zbytečné, kdy jen vlastní útočná nemohoucnost dál srážela celý tým na dno tabulky. Dalším takovým příkladem byl zápas ve Stodě. Za stavu 1:0 pro Horní Břízu, měli útočníci a vlastně i záložníci minimálně čtyři 1000% gólové šance. Nevyužili je, a v 85 minutě přišel trest v podobě vyrovnání na konečných 1:1. Další 2 ztracené body. Pak následovala domácí prohra s Chrástem 0:2, a bylo zcela jasné, že jen malý zázrak a skoro 100% bodová úspěšnost v posledních kolech může přinést záchranu soutěže.  Bohužel přišla prohra ve Stříbře 0:1. Před koncem bylo vše jasné, porazit postupně Příkosice, Bolevec, Chanovice, pak čekat na zaváhání soupeřů a vše završit výhrou v Touškově. K tomu čekat zda se v divizi zachrání Doubravka. Nemožné? Nikoliv: Horní Bříza – Příkosice 3:1, Horní Bříza – Bolevec 2:0, Chanovice – Horní Bříza 1:3, Touškov – Horní Bříza 2:4. Nakonec jen Doubravce se nepovedla záchrana, ale přišlo odstoupení Chanovic, a nakonec se tak povedla záchrana nejen Horní Bříze, ale i baráží ohroženému Bolevci.

Nakonec tak z krajského přeboru sestupuje Rozvadov, Chanovice, Touškov. Baráž bude hrát Rapid s Chotíkovem a nováčky se stávají týmy Doubravky, Horažďovic, Klatov a penězi prošpikovaného Horšovského Týna.

 Ještě jedna maličkost, na kterou jsem zapomněl, se udála v zimní přestávce. Byl založen tento web. Tímto bychom chtěli poděkovat všem za pravidelné návštěvy. Budeme se snažit, i na Váš popud, do příští sezony znovu připravit pár novinek.

Na závěr si lze jen přát do třetice všeho dobrého, aby nadcházející sezóna byla klidnější, vyhnuly se nám sestupové problémy a nejlepší a nejpočetnější fanoušci v celém Krajské přeboru viděli jen kvalitní fotbal se spoustou výher

 

 

HORNÍ BŘÍZY.