Jdi na obsah Jdi na menu
 

Chrást - ZKZ Horní Bříza - podivný zápas v Chrástu

5. 5. 2012

V předehrávce dalšího kola krajské soutěže mužů se Horní Bříza představila na půdě druhého týmu soutěže, Chrástu. A podle všech ukazatelů jen velký optimista mohl předpokládat v úspěch hostů.

Pro hosty zápas nezačal dobře již samotným příjezdem, protože není moc běžné aby se před utkáním rozdávali obálky od "majitele" domácího týmu. Naštěstí byly v těchto obálkách "jen" lístky na fotbal Viktorie Plzeň, a snad je dostali jen domácí hráči......???

Hostující tým nastoupil ve stejném složení jako v minulém zápase, ale jeho projev nebyl v teplém počasí tak dobrý jako v domácím utkání proti Horažďovicím. Na tvrdém a špatném hřišti míč divoce poskakoval a hosté se tak do kombinace po zemi moc nedostávali. Navíc střední defenzivní hráči nesmyslně ustupovali před útoky domácích, a tak velice usnadňovali jejich postup. V 18. minutě za to již hostující obrana byla potrestána. Domácí obránce přešel na polovině přes bránícího útočníka, a pak již zcela osamocen postupoval s míčem na noze až na hranici pokutového území. Před ním celá defenziva Horní Břízy, tedy 8 hráčů, ustupovalo až do vlastního vápna. Pak již nebylo pro domácího hráče problémem se ve vápně uvolnit a střelou k tyči překonat gólmana Mizeru 1:0 pro domácí. Hosté gól ještě více srazil a nebyli schopni souvislejší kombinace. Je pravdou, že několikráte hlavní rozhodčí necitlivě zasáhl do rodícího se útoku Horní Břízy, když neponechal po faulu výhodu, ale tímto (zatím) zápas neovlivnil. Domácí byli jednoznačně lepší a po pěkné kombinaci po pravá straně dával Chrástecký útočník z malého vápna do prázdné branky 2:0. Těsně před přestávkou mohl Chocholatý snížit, ovšem jeho přehození špatně vyběhnutého gólmana domácích skončilo jen na břevně.

Do druhé půle hosté 2x vystřídali, i když Z. Hacker měl trochu problémy s výstrojí (rozdíl mezi černou a modrou stulpnou je dost nápadný) a hosté díky němu museli několik minut hrát s 9 hráči v poli. Domácí ve druhém poločase polevili, a Horní Bříza postupně začala srovnávat hru. To se zřejmě znelíbilo hlavnímu sudímu a odpískal několik zákroků na Chrásteckého Roubala, a to po hereckých vystoupeních které dokáže snad jen on a pak Donutil v národním. Hráči Břízy je naštěstí všechny přestáli a pokoušeli se vstřelit kontaktní gól. Bohužel do otevřené obrany utekl domácí útočník a zvýšil na 3:0. Pak byla pasáž kdy fotbal nebyl v hlavní roli. Nejprve hlavní sudí raději domácímu kapitánovi neudělil za likvidační zákrok na hostujícího Janku raději žádnou kartu. To proto že domácí kapitán již žlutou kartu měl. I když zákrok který domácí hráč předvedl byl ne na žlutou, ale rovnou na červenou. Zákrok zezadu, bez míče kdy hráč trefí obě nohy soupeře se jinak netrestá. O chvíli později, opět hlavní sudí naopak udělil hostujícímu stoperovi žlutou kartu za zákrok, kdy čistě ve skluzu vypíchl domácímu hráči míč a to aniž by se minimálně dotknul. Ovšem národní umělec Roubal ukázal jedno ze svých čísel. Vrcholem všeho byla situace v pokutovém území domácích. Obránce Chrástu jako poslední hráč nedovoleně zastavil hostujícího útočníka (což uznal i sám sudí když odpískal pokutový kop), k údivu asi všech však zákrok neohodnotil byť minimálním trestem žluté karty. Penaltu s přehledem proměnil Vrla 3:1. V samotném závěru ještě domácí přidali jednu branku a zápas tak skončil 4:1 pro domácí.

Nikdo si nedovolí říct, že by hosté byli lepším týmem, nebo že by výhra Chrástu byla nezasloužená, ovšem co znovu předvedl hlavní sudí se vidí jen v Chrástu a Horažďovicích. Za rozhodnutého stavu nevyloučí dva domácí hráče, naopak hosty raději 15 minut svými verdikty nepustí na půlku soupeře, a to vše za tichého souhlasu delegáta a všech co se ze svazu přišli podívat. Jen nechápu co tím vším je sledováno.

Do divize postupuje první tým, což je Doubravka a i tento tým bude mít v divize zřejmě problémy i s hráči, kteří hráli 1. ligu, ČFL atd. A kdyby se probůh stalo, že by účast v této soutěži byla nabídnuta i Chrástu a Horažďovicím. Upřímně tyto týmy nemají nejmenší šanci (viz Koloveč, Tachov, Rokycany) a příští rok opět bude krajský přebor řešit problém zda sestoupí 5 či 6 týmů, a kolik jich bude hrát baráž. A to jen pro vlastní uspokojení "majitelů" těchto týmů. Je přece proti všem zákonitostem aby tým, který nemá zázemí (Chrást či Koloveč), natož pak mládežnické celky na odpovídající úrovni hrál dlouhodobě vyšší soutěž jako je divize nebo i ČFL bez toho, aby se v takovém týmu zbytečně utápěly miliony korun ročně. Proč raději nepostavit mládežnické centrum, nebo lepší zázemí, či nakoupit vybavení pro tým? Bohužel i proto nejsou ve fotbale peníze, protože jen v Plzeňském kraji je několik týmů, který jen díky vyhozeným penízům vystřelily na několik let vzhůru aby tak znovu zapadly do propadliště dějin (viz. Manětín, následovat bude Koloveč a další). A bohužel už teď se rýsuje další projekt s názvem Bukovec. Je to škoda zejména pro mladé hráče, kterých bohužel značně ubývá ku škodě celého fotbalu.

Tento problém se zde vyskytuje za tichého přihlížení všech již několik let, a jak to tak vypadá bude tomu tak i nadále. Co na to říct....ostuda.