Jdi na obsah Jdi na menu
 

ZKZ Horní Bříza - Bolevec

13. 9. 2011

O víkendu přivítala Horní Bříza soupeře z Bolevce. Již podle dosavadních výsledků obou týmů se dal předpokládat zajímavý zápas a pro nezaujatého diváka byla minimálně druhá půle zajímavá až dost. Bohužel fanoušek Horní Břízy musel být minimálně zklamán.

Ale postupně, již v úvodu přišel pro celý stadion první šok. Ve 3. minutě se po fatální chybě obrany ocitl sám před prázdnou brankou hostující útočník, ale byl tak laskav a nedal. To ovšem pro domácí hráče nebyl ten správný budíček, a v prvních 15-ti minutách to vypadalo, že obránci Břízy dostali zřejmě do pití něco na spaní. Teprve několika minutový nepřetržitý řev domácího trenéra Votípky, a hrozba trojitým střídáním hráče probrala. Naštěstí byl stále stav 0:0 a začal se konečně hrát fotbal. Hlavní kdo byl za Horní Břízu vidět, byl Z. Hackr. V rozmezí několika minut stihnul vybojovat v obraně míč, pak házet útočný aut z pozice pravého útočníka, a k tomu ještě rozehrát několik standartních situací z různých pozic. Nutno dodat, že jedna cca. ze 40-ti metrů měla gólové parametry a brankáře hostů donutila k parádnímu zákroku. Ty ostatní bohužel neměly takový úspěch. Kolem 30 minuty první půle stáhl trenér Votípka Čechuru ke kapitánovi hostí Bublíkovi, a od té doby začala Bříza svého soupeře postupně přehrávat. Asi největší šancí domácích v první půli byla penalta, která nakonec nebyla. Jak k tomu došlo? Frána se po pravé straně rozběhl s míčem, přešel přes hostujícího záložníka i obránce a stoperovi Bolevce nezbylo než zatáhnout za záchrannou brzdu a Fránu sestřelit a to na hranici velkého vápna. Hlavní sudí celou situaci sledoval tak ze 14ti metrů, a měl na celou událost poměrně dobrý výhled. Bez váhání ukázal na značku pokutového kopu. Pak se ale stalo něco nevídaného. Hrající trenér Niklas si chvíli něco významně povídal s pomezním arbitrem. Ten neváhal, a máváním praporku, si následně co „zasloužilí“ fotbalista odešel, vymohl konzultaci hlavního sudího. Ten nakonec po domluvě penaltu odvolal, hostujícím hráčům se omluvil, a kopal se jen trestný kop zpoza vápna. V prvním poločase se již nic zásadního nestalo a poločas tak skončil bez branek 0:0.

Do druhé půle nastoupily obě mužstva tak jak do prvního poločasu, jen s tím, že si role vyměnili. Již v 51. minutě po rohovém kopu hlavičkoval Janka do břevna. Domácí svůj tlak dál stupňovali a během 15-ti minut si vypracovali několik rohových kopů, ze kterých nebezpečně zatápěli hostující obraně. Ta jen s vypětím všech sil odolávala, několikráte musel výborně zasáhnout hostující gólman Körner. To ovšem neplatilo o největší šanci domácích v celém zápase. M. Paukner se najednou ocitl zcela osamocen na hranici malého vápna s míčem u nohy (viz. Foto). Protože měl dost času, zvedl hlavu, podíval se, že brankář hostů nevěřícně kouká, co se bude dít a čeká, do které části branky domácí hráč míč uklidí. Proto záložník Horní Břízy v klidu zamířil, a kopl míč přesně do pravé tyče. Následně se ještě pokoušel o dorážku M. Chocholatý, ale tu mu dalším výborným zákrokem brankář Bolevce zneškodnil. Aby toho nebylo na nervovou soustavu domácích fandů málo, za chvíli se výborně přes hostujícího stopera uvolnil J. Paukner a postupoval sám z pravé strany na gólmana hostů. Ten se proti jeho následně střele vytasil s dalším zákrokem a jeho střelu vyrazil na roh. Opět se potvrdilo známé nedáš-dostaneš. V 71 minutě se k míči se delší době dostali hosté. Jejich levý záložník zatáhl balon k rohovému praporku, odkud následně odcentroval. Mizera k němu míč jen vyrazil a opakovaný centr neomylně nalezl jediného neobsazeného hráče Bolevce mezi čtyřmi hráči Břízy. Pro něj již nebylo problémem míč uklidit k tyči do domácí branky 0:1. Domácí ještě více sevřely hosty před jejich brankou a snažili se o vyrovnání. To se nakonec povedlo hostujícímu hráči Bolevce Soukupovi, když střílený centr tečoval mimo dosah vlastního gólmana 1:1. V tu dobu hrála domácí Horní Bříza pohledný kombinační fotbal, a odměnou jí za to bylo vedení. O to se postarali z pravé strany centrující Čechura a na první tyči hlavičkující J. Paukner. V poslední desetiminutovce utkání se tak výsledek rázem otočil ve prospěch domácích 2:1. Bohužel to nebylo vše a 3 minuty před koncem kdy domácí dál tlačili svého soupeře, vyslala hostující obrana osvobozující odkop po levé straně. Domácí obránce Z. Hackr vypustil souboj s útočníkem hostů Vítkem, a ten byl následně rychleji u skákajícího balonu než gólman Mizera, kterého přeloboval. Rázem bylo znovu srovnáno 2:2. V závěrečných minutách snaha domácích již změnu výsledku nepřinesla a tak došlo na pokutové kopy. V nich byli hráči úspěšní až na domácího M. Pauknera. Když už to vypadalo na výhru hostů, v páté sérii vychytal hostujícího brankáře Mizera a pokračovalo se dál. Hned ten další pokutový kop za domácí neproměnil Pöschl, a opětovnou šanci již hosté využili. Odváží si tak z Horní Břízy 2 body za remízu a výhru na PK.

Za první poločas, kdy se hrál fotbal až posledních 17 minut by si asi nezasloužil vyhrát nikdo, snad hosté za tu šanci v první minutě. Ve druhém poločase již byla aktivita zcela jednoznačně na kopačkách domácích, a nikdo by se nemohl zlobit, kdyby ze svého stálého tlaku vytěžili alespoň tři branky. Bohužel fotbal se hraje na góly, a když urazíte fotbalové bohy tím, že netrefíte v zápase prázdnou branku, nemůžete čekat, že vás nechají vyhrát. Horní Bříza jinými slovy znovu doplatila na svou nemohoucnost a doslova darovala 2 bodu hostům z Bolevce.

 

H. Bříza: Mizera - Pöschl, Křížek (M. Hackr), M. Paukner, Zd. Hackr, M. Chocholatý (73. Hlavatý), J. Paukner, Frána (79. Fedorco), Janka, P. Chocholatý, Čechura. Trenér: V. Votípka.

Bolevec: Körner - Fictum, Thomayer (38. Fryček), Humpál, Hřebec, Kohout, Zítek, Nykles (62. Soukup), Bublík, Greif (90. Sedláček), Pelnář. Trenér: P. Nykles.

Poločas: 0:0. Penalty: 5-6.  Branky: 74. vlastní, 82. J. Paukner - 71. Fryček, 87. Vítek. Nejlepší hráči: Čechura – Körner. Rozhodčí: Homr. ŽK: 1:1. Diváci: 235.