Jdi na obsah Jdi na menu
 

Domažlice B - ZKZ Horní Bříza

Jiskra Domažlice B – TJ Horní Bříza 3:2 (1:1)

Hned šest hráčů, kteří absolvovali zimní přípravu s třetiligovým kádrem Jiskry, nastoupilo v neděli proti TJ Horní Bříza do jednoho z mála odehraných mistrovských duelů 17. kola krajského přeboru. Přesto měl výkon domácích daleko k ideálu a ´bývalí kachlíkáři´, povzbuzovaní hloučkem ultras, kladli nečekaně tuhý odpor. Zápas nakonec skončil jen těsnou výhrou favorita, který se o tři body musel v závěru strachovat…

Jako první dostal příležitost vyniknout brankář rezervy Domažlic Lorenc, jehož hosté spoléhající se na brejky a rychlé přechody do útoku prověřili hned na úvod nepříjemnou střelou. Při dalším brejku už ale Strejc ´čistým tělem´ Martina Pauknera do vápna nepustil. Až pak se domácí probudili a Leitlem či Bláhou prováděné výpady převážili aktivitu na stranu domácího celku. Jenže statní stopeři hostů si s jejich výpady dokázali poradit, stejně jako s pokusy o nakopávané balony na Hartla. Po deseti minutách hry však vzorná defenziva na okamžik polevila v ostražitosti a Leitl z rohového kopu našel volného Waldmanna, který hlavičkou ze značky pokutového kopu nedal Korejčíkovi šanci – 1:0.

Domácí byli i po gólu aktivnější, ale akce Strejce, Hartla či Bláhy s Halilim kýžený efekt nepřinesly. Po necelé půlhodině se rychlý Bláha dostal přes stopera Janku do slibné pozice, ale Korejčík včas vyběhl a ukryl balon v náruči. Po dalších pěti minutách si hosté dodali znovu odvahy a vypracovali si několik příležitostí k vyrovnání. Nejprve domácí Strejc v souboji u postranní čáry nechtěně stopl balon pro Martina Pauknera, ten ač stíhán zakončil úprk centrem a Lorenc musel zasahovat proti pokusu druhého z Pauknerů, Jana. Vzápětí těsně minul branku ´Benfiky´ střílející Pavel Chocholatý. Dvě minuty před přestávkou se hornobřízští ultras mohli radovat, když hosté využili dalšího z brejků a Pavel Chocholatý skóroval – 1:1.

Začátek druhého poločasu zastihl při větší chuti hosty, ale Šimice po centru hlavičkoval nad branku Jiskry. Po hodině hry, to už byli na ploše čerství Hošek a Soukup, ´Benfika´ restartovala motory. Leitl potáhl balon po straně a předložil jej Hartlovi, který poslal domácí do vedení – 2:1.

Střelec vedoucí branky se poté ještě několikrát dostal do slibných pozic, ale i při té největší po pěkné Waldmannově příhře Korejčík dokázal zakročit. Do dvoubrankového vedení šla Jiskra o devět minut později. Krajní bek Jiskry Strejc podnikl výpad na soupeřovo polovinu, nacentoval do šestnáctky domácích, kde Hartl s Hoškem položili golmana a Vísner po odrazu balonu spražil ´kachlíkáře´ přízemní leč nechytatelnou trefou do dolního rohu ´zařízení´ – 3:1.

Osm minut před koncem utkání se hostům povedlo duel zdramatizovat, když si na Mornštejnův rohový kop nalétl Jan Paukner a hlavičkou přes Hoška s Braunem snížil na 3:2. Domácí pak vyklidili pozice v soubojích a v samém závěru je za to mohl ztrestat Janka jedovatým trestným kopem, který naštěstí pro Domažlice skončil jen těsně mimo konstrukci Lorencovy svatyně. Když pak na hřiště na poslední minuty přišel čerstvý Lešek, dařilo se domácím držet balon daleko od vlastní branky a těsné vedení uhájili.

Oba soupeři mají spolu s Vejprnicemi jako jediní účastníci přeboru odehrán plný počet zápasů, takže aktuálně osmá pozice Jiskry a jedenáctá příčka hostů nehrají v tuto chvíli ještě velkou roli.

„Měli jsme k dispozici hráče z kádru A mužstva, ale v prvním poločasu se i oni přesvědčili, že ani v krajském přeboru bez nasazení a správného nástupu do zápasu není žádný soupeř lehký. Ve druhé půli už však svoje kvality ukázali. Soupeř hrozil z protiútoků, s jejichž zachytáváním jsme měli problémy. Po našich standardkách jsme se nevraceli, jak bylo třeba a zaujímali jsme špatné postavení. To je i tím, že jsme hráli opět v jiné sestavě a neměli jsme to secvičené. Spokojen jsem s výsledkem, odpovídá průběhu zápasu, kdy jsme o ten jeden gól byli šťastnější," uvedl domácí trenér Ivan Rybár.

„Připravovali jsme se v domácích podmínkách na ´umělce´, takže povrch byl pro oba stejný. Byl to vyrovnaný zápas, v němž jsme spoléhali na rychlé brejky a bojovnost. Za stavu 1:1 jsme hru zbytečně otevřeli, to je naše slabina. Pokaždé to v takových chvílích chceme utrhnout a zbytečně pak inkasujeme," viděl příčinu prohry kouč hostujícího celku Josef Michálek.

Jiskra Domažlice B: Lorenc – Strejc, Ferra, Neumann, Waldmann – Leitl, Braun, Vísner, Halili (62. Hošek) – Hartl (86. Lešek), Bláha (60. Soukup). Trenér: Ivan Rybár.

TJ Horní Bříza: Korejčík – Šimice, J. Paukner, M. Paukner, M. Chocholatý, Vrla, Frána (29. Zavadil), Janka, P. Chocholatý, Mornštajn, Čechura (74. Beneš). Trenér: Josef Michálek.

Branky: 10. Waldmann, 70. Hartl, 79. Vísner – 43. P. Chocholatý, 82. J. Paukner. HR: Šlapák, Burda, Valenta.
ŽK:
2:4.
Diváků:
90.

převzato z Dom. deníku